Tòtems i banderes

Com sabeu, al logotip del Partit Popular figura un ocell que recorda a una gavina. No sé per quina raó, em va venir al cap una comparació de la qual ara ignoro la font: les gavines són les rates del mar. Encuriosit, vaig consultar la Wikipedia, on vaig trobar aquesta informació:

La imagen estilizada de un ave corona a las dos pes en el logotipo del partido. Dicha imagen es conocida hoy en día como una gaviota muy estilizada, pero en sus orígenes se trataba de un albatros. Fue en el congreso de junio de 2008 cuando los nuevos estatutos cambian la denominación a “gaviota” (Art. 1º, punto 3) seguramente por desconocimiento del propio redactor de los estatutos, ya que hoy en día, el Partido Popular sigue entregando los premios “Albatros de Oro”. El autor del logotipo original, Fernando Martínez Vidal, afirma que el ave del logotipo no se trata de una gaviota ni de un albatros, sino de un charrán”.

Afegiré ara una informació relativa als tres ocells esmentats al text anterior, treta també de la Wiki:

Los láridos (Laridae) son una familia de aves del orden Charadriiformes conocidas coloquialmente como gaviotas o pavanas”.

Los albatros (Diomedeidae) son una familia de aves marinas de grandes dimensiones”.

El charrán comun (Sterna hirundo) es una especie de ave caradriforme de la familia Laridae.”

En català, la gaviota és la gavina, l’albatros es diu igual i el charrán és conegut als Països Catalans pels noms de xatrac o fumarell segons les espècies.

Aquella comparació que he esmentat al començament, sembla que es prou ajustada si tenim en compte el que diu la Wiki: “Las gaviotas se alimentan de todo aquello mínimamente comestible: todo tipo de animales marinos, vegetales, insectos, carroña, pájaros pequeños, como palomas (a las que ataca en vuelo), huevos de pájaros (tanto de otras especies como de la suya propia), pollos, ratas, etc. Si sus presas aún están vivas, suelen agarrarlas con el pico y dejarlas caer desde lo alto hasta que mueren o se abren”.

Per quina raó he titulat aquest article “Tòtems i banderes”? Perquè segons la Viquipèdia, “Un tòtem és un objecte, ésser o animal sobrenatural, que en les mitologies d’algunes cultures es pren com a emblema de la tribu o de l’individu; aquest pot incloure una diversitat d’atributs i significats”. Amb tot, trobo més ajustada la definició que en dóna el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans:Fenomen natural o objecte material, esp. animal o planta, amb què un grup humà o un clan es considera en relació de parentiu o de concordança mítica”.

No he trobat cap altre partit de l’arc parlamentari actual amb un element totèmic al seu logotip o bandera, si no és que es considera que la rosa del PSOE ho és. Em sembla que no, però… Ara, és si més no curiós que trobem en la història recent espanyola un altre grup amb tòtem a la bandera, concretament una àliga, la Águila Imperial (o el símbol de sant Joan Evangelista, si atenem a l’aurèola que hi ha a la representació) de l’ensenya franquista. No puc incloure aquí les diferents versions de l’escut que va figurar a les banderes espanyoles durant la dictadura de Franco, però us recomano una visita a l’entrada “Bandera española” de la Wiki, on al final hi trobareu les diverses versions de la franquista.

No sé si l’adopció d’un tòtem per part del Partit Popular reflecteix subconscientment el seu ideari franquista, negat però practicat pels seus dirigents d’una manera més o menys explícita segons els aires que corren pel país i per Europa, però si que representa, al meu parer, la conducta permanent de molts, moltíssims, dels seus dirigents: tot ho aprofiten per a engreixar-se. I no només això, sinó que també trobem al seu capteniment un altre dels trets característics de les gavines: “A menudo es posible ver a las gaviotas en poblaciones del interior, lejanas a la costa, a donde llegan siguiendo el curso de los ríos. Su variada alimentación ha desplazado a las poblaciones costeras hasta zonas en donde jamás se habían visto antes. Estos nuevos inquilinos alteran e incluso erradican las poblaciones locales de pájaros, que rara vez son competencia para un ave de esta voracidad”, ens explica la Wiki.

Les darreres setmanes, la conducta dels dirigents i portaveus del PP a les diverses comunitats, i especialment la del president del partit, ha mostrat ben a les clares, al meu parer, que les gavines els representen d’una manera perfecta.

Deixa un comentari